Zebra Appelkwarktaart

07-06-2020

Ik heb vandaag nog zo'n exemplaar van de kwarktaartjes die eergisteren mislukt waren gemaakt. Ik had ze toen Appeltaart Kwarktaartjes genoemd. Ze waren heerlijk hoor, maar ik kreeg ze niet uit de bakvorm. Daarom noem ik ze mislukt. Deze keer heb ik een groot exemplaar in een springvorm gemaakt en de bodem wel goed ingevet. Daarom kreeg ik hem gelukkig nu wel uit de vorm. De vorige portie was voor 1 ontbijtje. Nu heb ik een grote springvorm gebruikt en kunnen er ongeveer 7 porties uit. Ik heb er net stiekem 1 van opgegeten, ook al is het nog lang geen ochtend. Bij de vorige had ik appelkaneelkwark gebruikt, deze keer gebruikte ik zowel appelkaneelkwark als citroenkwark. De taartbodem smaakt best wel als baklava vind ik, maar dan niet zo mierzoet. Toen ik deze foto eerder deze avond op Instagram postte, kreeg ik veel positieve reacties. Maar die gingen alle over het schattige diertje op mijn taart. En sommigen vroegen wat voor diertje het was. Het is een zebra en hij kijkt scheel. Vanwege deze leuke reacties heb ik besloten deze ontbijttaart de Zebra Appelkwarktaart te noemen. Dat je niet denkt dat ik een echte zebra in de taart gestopt heb.

Uit deze ontbijtkwarktaart gaan ongeveer 7 porties.

Ingrediënten:

Bodem:

  • 225 gram havermout
  • 3 grote handen cashewnoten
  • 9 medjouldadels
  • 3 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 6 eetlepels honing of honingvervanger   Ik heb echte honing gebruikt, omdat mijn                                                                           calorieloze honingvervanger helaas op is. 
  • olie of boter om de springvorm in te vetten

Kwarklaag:

  • 1000 gram appelkaneelkwark      Mag natuurlijk ook minder!
  • 500 gram citroenkwark                 Mag natuurlijk ook minder!
  • 9 blaadjes gelatine
  • een paar scheutjes water

Garnering:

  • fruit       Soort(en) en hoeveelheid naar keuze

Wat heb je nog meer nodig:

  • springvorm
  • kwastje om de bodem van de springvorm in te vetten
  • grote mengkom of schaal
  • groot bord of plaat om de kwarktaart op te zetten als hij klaar is
  • mes of taartschep
  • oven
  • koelkast
  • snijplank
  • keukenweegschaal
  • pan
  • fornuis
  • lepel
  • kommetje, schaaltje of bakje
  • eventueel een taartschep

Zo maak je het:

Bodem:

  1. Weeg 225 gram havermout af.
  2. Doe de havermout in de mengkom.
  3. Snijd de cashewnoten doormidden in de breedte.
  4. Doe de stukjes cashewnoot in de mengkom.
  5. Snijd 9 medjouldadels in stukjes. Vergeet niet de pitten er uit te halen en weg te gooien.
  6. Smelt de kokosolie in de pan.
  7. Doe de gesmolten kokosolie in de mengkom.
  8. Doe de honing of honingvervanger in de mengkom.
  9. Meng dit alles heel goed.
  10. Vet de bodem van de springvorm in.       
  11. Verdeel het havermoutmengsel over de bodem van de springvorm.
  12. Druk het havermoutmengsel goed aan.
  13. Doe de springvorm in de oven.
  14. Laat het havermoutmengsel in ongeveer 20 minuten goudbruin bakken.
  15. Haal de nu ontstane kwarktaartbodem uit de oven.
  16. Laat de kwarktaartbodem afkoelen.

Kwarklaag:

  1. Doe de appelkaneelkwark in de schoongemaakte mengkom of schaal.
  2. Doe de citroenkwark in de schoongemaakte mengkom of schaal.
  3. Doe een paar scheutjes water in het bakje, kommetje of schaaltje.
  4. Week de gelatineblaadjes in het water tot ze zacht zijn. Dat zal ongeveer 10 minuten duren.
  5. Knijp de gelatineblaadjes goed uit.
  6. Verwarm een paar eetlepels van de kwark in de pan.
  7. Los hier de gelatine in op. Blijf ondertussen roeren. Dit is snel gebeurd.
  8. Roer het gelatine-kwarkmengsel door de rest van de kwark.
  9. Verdeel het gelatine-kwarkmengsel over de afgekoelde kwarktaartbodem.
  10. Maak de kwarklaag glad en gelijk.
  11. Zet de springvorm met inhoud in de koelkast.
  12. Laat de kwarktaart een paar uur opstijven in de koelkast tot hij echt stevig is.
  13. Snijd de kwarktaart heel voorzichtig van de springvormbodem af met een mes of een taartschep.
  14. Schuif de kwarktaart heel voorzichtig op het grote bord of de plaat.

Garnering:

Versier de kwarktaart met het fruit.

Decoratie:

De ontbijtkwarktaart behoeft geen decoratie. Maar ik ben blij dat ik hem met de zebra gedecoreerd heb! Want dat zorgt voor heel leuke reacties! De zebra is gemaakt van aardewerk. Tenminste, dat denk ik. Maar daar heb ik geen verstand van.

Variaties:

Je kan de ingrediënten van deze ontbijtkwarktaart uiteraard naar hartenlust variëren. Je zou andere smaken kwark kunnen nemen. 1 smaak kwark of 2 smaken mengen, zoals ik gedaan heb. Je zou van alles kunnen toevoegen aan de kwarklaag. Je zou ook 1 of meer laagjes kunnen toevoegen. Met jam bijvoorbeeld. Neem dan wel jam met geen of minder suiker. Je zou de taart ook met yoghurt kunnen maken. Maar dan is het uiteraard geen kwarktaart meer. Voor de taartbodem zou je in plaats van havermout muesli, granola, ontbijtgranen of quinoa kunnen nemen. In plaats van cashewnoten zou je andere noten of een notenmix kunnen nemen. In plaats van medjouldadels kan je andere dadels nemen. In plaats van honing of honingvervanger zou je ook iets anders kunnen nemen. Maar het voordeel van honing of honingvervanger is dat het kleverig is. Wat weer een nadeel is als je de bakvorm vergeet in te vetten. In plaats van kokosolie zou je ook andere olie kunnen nemen. Of je laat het weg. Natuurlijk kan je andere ingrediënten ook weglaten.  Behalve de olie of boter om de bakvorm in te vetten.