Quindim Paasontbijtje

12-04-2020

Ik zocht  voor 1 van de Paasdagen nog een ontbijtje. Ik vond het wel leuk als het knalgeel zou zijn. Ik zocht online. Ik kwam heel vaak quindims tegen. Ik had er nog nooit van gehoord. Een quindim blijkt een eeuwenoud Braziliaans dessert te zijn. Naar Brazilië gebracht oorspronkelijk door Portugese slaven, die het voor hun meester maakten. Het lijkt op crème brûlée. Het wordt gemaakt van eidooiers, suiker, geraspte kokos, kokosmelk en zachte boter. Het heeft helemaal niets met Pasen te maken, maar omdat het zo mooi geel is en het me erg lekker leek ben ik het toch gaan maken. Ik neem aan dat je nu denkt: die quindims op de foto zijn helemaal niet geel! Klopt! Heel scherp van je 🤣🤣🤣! Toen ze de oven uitkwamen waren ze nog prachtig geel. Maar ik had ze in de avond gemaakt en ik wilde ze bij daglicht op de foto zetten. Daarom heb ik ze in de koelkast geschoven en ze er de volgende ochtend weer uitgehaald. Toen was ik echt verbijsterd: in plaats van mooi geel waren ze een soort van beige geworden. Ik ben altijd nogal snel met kleuren-EHBO d.m.v voedselkleurstoffen op een gerechtje toepassen als de kleur me tegenvalt, maar deze keer dacht ik: ach laat ook maar, ik vind ze ook zo wel mooi. Ik heb op het hele internet geen quindim gezien die de kleur heeft als die quindims van mij. Maar goed, er staat nergens dat ze perse geel moeten zijn. Als jij trouwens weet of denkt te weten waarom die van mij in de koelkast ontgeeld zijn: ik hoor het graag, dank je. Oh ja: ik had vermeld dat het een dessert is. En nu zal je wellicht denken: dit foodblog heet toch Gezondontbijtje, hoe dat dan zo dat je er opeens een dessert opzet? Nou gewoon, het was geel en Pasen en ik ben gek op kokos, dus ik wilde het perse maken. En ik dacht: ik bedenk wel iets om erbij te eten, zodat het toch een ontbijtje wordt. En dat is een kommetje havermout geworden. Overnight oats. 

Ingrediënten:

  • 8 eidooiers
  • 200 gram suiker          Ik heb een natuurlijke calorieloze suikervervanger gebruikt.                                      
  • 100 gram geraspte kokos
  • 3 eetlepels zachte boter
  • 120 ml kokosmelk
  • eventueel havermout, granola, muesli of ontbijtgranen         Dit hoort eigenlijk niet bij de quindim.                                                                

Wat heb je nog meer nodig:

  • oven
  • bakvormpjes
  • mengkom
  • lepel
  • keukenmachine
  • kwastje om de vormpjes mee in te vetten
  • ovenschaal of braadslede
  • koelkast
  • pan of waterkoker om water in te koken
  • mes
  • eventueel een bakje of kommetje              Voor als je er havermout, granola of iets dergelijk bij wil eten.

Zo maak je het:

  1. Verhit de oven voor op 180°C.
  2. Meng de geraspte kokos met de kokosmelk.
  3. Mix de suikervervanger, boter, kokosmelk met kokosrasp en eidooiers goed in de keukenmachine.
  4. Smeer de bakvormpjes in met boter, olie of bakspray.
  5. Doe een flinke laag suikervervanger op de bodem van elk vormpje en doe ook suikervervanger aan de zijkanten en randen.
  6. Schenk het mengsel in de vormpjes.
  7. Kook een flinke laag water in een ovenschaal of braadslede.
  8. Zet de bakvormpjes in de ovenschaal of braadslede in het kokende water en zet het in de oven. Ze moeten de hele baktijd in het kokende water blijven staan.
  9. Bak de quindims ongeveer 50 minuten.
  10. Haal de quindims uit de oven en laat ze goed afkoelen.
  11. Zet ze een uur in de koelkast om op te stijven.
  12. Snijd de randen voorzichtig los en zet de vormpjes voorzichtig op hun kop, zodat de quindims er uit vallen.
  13. De bovenkant wordt zo de bodem. De gele kant is dus de bovenkant.

Garnering:

De quindims behoeven geen garnering. Ik heb ze voor de foto gedecoreerd met een zijden vlinder, een paashaas en een nepplant.

Fotobewerking:

Ik heb de foto van het Quindim Paasontbijtje bewerkt. Wil je de foto van het Quindim Paasontbijtje met 2 Paashazen zien? Klik dan HIERONDER: