Pina Colada Crumble Cheesecake

15-06-2020

Vandaag heb ik deze Pi­ña Co­la­d­a Crumble Cheesecake als ontbijtje gegeten. Ik had hem gisteren gemaakt, samen met nog 1 ander exemplaar. Toen ik eergisteren bij een Instagram-vriend zijn verhaaltje op zijn account las en zijn mooie beelden erbij bekeek, zag ik dat hij een gerecht met ananas had gemaakt. Toen kreeg ik heel erge trek in ananas en toen heb ik besloten om zelf ook wat met dat fruit te maken. Zijn ananas zat in zijn avondeten en bij mij in mijn ontbijtje. Je begrijpt het al: het is deze Pi­ña Co­la­d­a Crumble Cheesecake geworden.

Dit recept is genoeg voor 2 porties. Ik heb ook 2 porties gemaakt, maar de andere staat niet op de foto. De vogel was gevlogen 🤣🤣🤣.

Ingrediënten:

Crumble:

  • 75 gram havermout
  • 4 suikervrije kokoskoekjes
  • 2 handen kokoschips of kokossnippers
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie

Cheesecakelaag:

  • 225 gram hüttenkäse-kwark
  • 3 blaadjes gelatine
  • een paar scheutjes water
  • een scheutje rumaroma

Bovenste laag:

  • ananasstukjes                    hoeveelheid naar keuze
  • een kleine chocoladekokosreep
  • een paar kersen


Toevoeging:

  • Een flinke scheut calorieloze toffeesaus of een andere zoete saus.

Wat heb je nog meer nodig:

  • oven
  • braadslede, ovenschaal, ovenplaat of bakplaat
  • eventueel keukenmachine
  • mengkom, bak of schaal
  • 1 groot glas of 2 kleinere
  • kommetje of bakje
  • koelkast
  • lepel
  • pan
  • fornuis
  • spatel of pollepel
  • weegschaal
  • ovenhandschoen

Zo maak je het:

Crumble:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Weeg de havermout.
  3. Leg de havermout op de bakplaat.
  4. Leg de kokoschips of kokossnippers op de bakplaat.
  5. Breek de kokoskoekjes met de hand in niet te kleine stukjes.
  6. Leg de kokoskoekstukjes op de bakplaat.
  7. Smelt de kokosolie.
  8. Roer de kokosolie heel goed door de havermout, kokoschips en kokoskoekstukjes.
  9. Verdeel dit mengsel over de bakplaat.
  10. Zet de bakplaat in de oven. Bak het mengsel in ongeveer 15 minuten goudbruin.
  11. Neem de nu ontstane crumble uit de oven.
  12. Laat de crumble goed afkoelen.
  13. Verdeel de crumble over de bodem van het glas of de glazen.

Cheesecakelaag:

  1. Leg de gelatineblaadjes in een bakje met een paar scheutjes water tot ze zacht zijn. Dit zal ongeveer 10 minuten duren.
  2. Doe 2 eetlepels hüttenkäse-kwark in de pan.
  3. Doe de gelatine in de pan.
  4. Los de gelatine goed op in de hüttenkäse-kwark.
  5. Doe de rest van de hüttenkäse-kwark in een mengkom, bak of schaal.
  6. Giet een scheutje rumaroma in de mengkom.
  7. Roer het hüttenkäse-kwark-mengsel goed door de rest van de hüttenkäse-kwark met het rumaroma-mengsel.
  8. Giet het mengsel op de crumble in het glas of de glazen.
  9. Zet het glas of de glazen met inhoud in de koelkast.
  10. Laat het minstens een uur in de koelkast staan tot het goed opgesteven is.
  11. Haal de de ontstane crumble cheesecake uit de koelkast.

Bovenste laag:

  1. Verdeel de stukjes ananas, kersen en stukjes chocoladekokosreep over de cheesecakelaag.

Toevoeging:

  1. Giet een flinke scheut calorieloze toffeesaus of een andere zoete saus in het glas of de glazen en roer het goed door de cheesecake heen.

Variaties:

Natuurlijk kan je de ingrediënten naar hartenlust variëren. Je zou echte rum kunnen nemen in plaats van rumaroma. Maar in dat geval heb je het niet van mij. Afgesproken? 🤣🤣🤣 Je kan ook ander fruit nemen in plaats van ananas. Maar dan is het geen Pi­ña Co­la­d­a Crumble Cheesecake meer. Maar dan verzin je zelf maar een naam 🤣🤣. In de crumble kan je in plaats van havermout muesli, granola,  andere ontbijtgranen of knäckebrödstukjes doen. Je zou andere suikerloze koekjes erbij kunnen doen of ze weglaten. Je kan de kokos weglaten of vervangen, maar dan is het ook geen Pi­ña Co­la­d­a Crumble Cheesecake meer. Je kan de hüttenkäse-kwark door gewone kwark of door kwark met een smaakje vervangen of door yoghurt. Maar dan is het een yoghurttaart geworden. Of je kan het door Skyr vervangen. Skyr is kaas heb ik laatst geleerd, dus in dat geval blijft het een cheesecake. Je kan in plaats van rumaroma er ook een ander aroma of extract doorheen doen. Maar ik zou het dan ook geen Pi­ña Co­la­d­a Crumble Cheesecake meer noemen.