Pancake Cereal met Banaan en Bietensap

14-05-2020

Dit is pancake cereal. Dat zijn eigenlijk gewoon minipannenkoekjes die je als onbijt eet in een kommetje (net als ontbijtgranen). Je voegt er toppings aan toe of maplesyroop of wat je er dan ook maar in, bij of overheen wil hebben. Wat je anders bij of in je havermout, granola of muesli doet. Of wat je anders bij een pannenkoek of bij poffertjes doet.

Ik heb dit niet zelf bedacht. Het is een rage die in Amerika ontstaan is via een gebruiker van de app Tiktok.

Ik heb de inhoud van deze minipannenkoekjes echter wel zelf bedacht. Ik heb ze gemaakt van 6-granenmeel, banaan, eieren en bietensap. En eroverheen heb ik maplesyroop gedaan. Dat is de glans op de foto die je over de pannenkoekjes heen ziet. Ik heb er heel veel maplesyroop overheen gesprenkeld en verder niets erbij en verder niets er in.

Het recept is voor ongeveer 7 porties.

Ingrediënten:

  • 200 gram 6-granenmeel
  • 2 bananen
  • 2 theelepels bakpoeder
  • flinke scheut bietensap
  • 2 eieren
  • maplesyroop
  • roomboter of een andere vetstof

Wat heb je nog meer nodig:

  • keukenmachine
  • spatel
  • keukenweegschaal
  • lepel
  • mes
  • doseerflacon of stevig zip-zakje
  • koekenpan
  • snijplank
  • keukenpaper
  • bak, kom of schaal
  • kommetje

Zo zag 1 van de nog ongebakken porties eruit:

Zo maak je het:

  1. Doe het meel in de keukenmachine.
  2. Snijd de bananen in stukken en doe ze ook in de keukenmachine.
  3. Giet er een scheut bietensap bij.
  4. Voeg 2 eieren toe.
  5. Voeg 2 theelepels bakpoeder toe.
  6. Mix het tot een glad beslag.
  7. Voeg eventueel nog een scheutje bietensap toe als je het beslag te dik vindt en mix het.
  8. Als je een zip-zakje gebruikt: knip een heel klein hoekje van de onderkant af.
  9. Giet het beslag in de doseerflacon of in het zip-zakje.
  10. Verhit de roomboter of andere vetstof in de koekenpan.
  11. Maak zeer kleine hoopjes beslag in de koekenpan door kort in de doseerflacon of in het zip-zakje te knijpen. Maak de hoopjes iets kleiner dan dat je de pannenkoekjes wil hebben, want ze zetten een beetje uit.
  12. Draai de pannenkoekjes om als de bovenkantjes droog genoeg zijn (zodra je de onderkantjes heen en weer kan schuiven). Dit gaat hetzelfde als bij gewone pannenkoeken. Je kanvoor het omdraaien een spatel of een deegschuiver gebruiken.  Ik heb ze uiteindelijk met mijn vingers omgedraaid.
  13. Bak de bovenkantjes ongeveer een minuut.
  14. Spreid de minipannenkoekjes uit op een stuk keukenpapier om ze een beetje te ontvetten en te drogen.
  15. Doe de pannenkoekjes in een kom en maak nog een paar porties.
  16. Doe 1 portie in een kommetje en sprenkel er maplesyroop overheen.

Variaties:

Uiteraard kan je naar hartenlust variëren: doe er nog andere dingen bij of in, die je anders door je havermout, granola, muesli of ontbijtgranen zou doen. Of voeg er aan toe wat je anders aan gewone pannenkoeken of poffertjes zou toevoegen. Het is ook een idee om ook melk, kwark of yoghurt in je kommetje te doen en de minipannenkoekjes hier doorheen te roeren.