Ontbijttaartjes met Citroenkwarkpudding

28-05-2020

Gisteren heb ik deze ontbijttaartjes gemaakt. Toen heb ik ze in de koelkast gezet, zodat ze goed zouden opstijven. Vanochtend heb ik ze eruit gehaald, klaar gemaakt voor de foto, gefotografeerd en opgegeten.

De hoeveelheid is genoeg voor 4 ontbijttaartjes (op de foto zie je er 3).

Ingrediënten:

  •  500 gram citroenkwark
  • 75 gram havermout
  • een paar aardbeien
  • een paar kiwistukjes
  • een paar druiven
  • een hand notenmix
  • 8 medjouldadels
  • klein scheutje appelsap
  • scheutje calorieloze maplesiroop
  • een scheutje calorieloze aardbeiensiroop
  • 1 eetlepel kokosvet
  • 3 blaadjes gelatine
  • scheut water om de gelatine in te weken

Wat heb je nog meer nodig:

  • 4 quichevormpjes of andere vormpjes
  • bord
  • mes
  • lepel
  • keukenmachine
  • koelkast
  • keukenweegschaal  
  • pan
  • kommetje, bakje of schaaltje
  • kom, bak of schaal
  • pollepel of spatel

Hieronder zie je op de foto hoe de ontbijttaartjes er uit zien voordat ze de koelkast 15 minuten ingaan om op te stijven:

Zo maak je het:

  1. Doe de havermout in de keukenmachine.
  2. Doe de notenmix in de keukenmachine.
  3. Mix de havermout en de notenmix.
  4. Snijd de medjouldadels met de hand in kleine stukjes. Misschien kan jouw keukenmachine dadels snijden wel aan, maar de mijne niet.
  5. Voeg de dadelstukjes toe aan de havermoutmix.
  6. Voeg een scheutje appelsap toe.
  7. Voeg er een scheut calorieloze maplesiroop aan toe.
  8. Voeg er een scheut calorieloze aardbeiensiroop aan toe.
  9. Verwarm een eetlepel kokosvet in een pan.
  10. Voeg het kokosvet toe aan de havermoutmix.
  11. Mix alles goed, totdat er een glad en egaal beslag ontstaan is.
  12. Als het beslag te dik naar je zin is, voeg er dan nog een scheutje appelsap, siroop of gesmolten kokosvet aan toe en mix het geheel nog een keer.
  13. Verdeel het beslag over de quichevormpjes of andere vormpjes.
  14. Druk het beslag goed aan met je vingers.
  15. Zet de nu ontstane ontbijttaartjes ongeveer 15 minuten in de koelkast om op te stijven.
  16. Haal de ontbijttaartjes uit de koelkast.
  17. Week de gelatinevelletjes ongeveer 5 minuten in een bakje, kommetje of schaaltje met water, totdat het gelei-achtig geworden is.
  18. Verwarm een beetje van de citroenkwark in de pan en los de gelatine daar in op door te roeren.
  19. Doe de rest van de citroenkwark in een kom, bak of schaal.
  20. Roer er de in citroenkwark gesmolten gelatine doorheen.
  21. Verdeel over elk ontbijttaartje ongeveer 2 eetlepels citroenkwarkpudding.
  22. Zet de ontbijttaartjes terug in de koelkast. Laat het minstens 2 uur staan om op te stijven.
  23. Haal de ontbijttaartjes uit de koelkast.
  24. Je kan nu heel voorzichtig proberen de taartjes uit de vormpjes te halen. Maar ik ben ermee gestopt, omdat ze niet hard genoeg waren geworden en ik ze beschadigde met mijn pogingen. Daarom heb ik ze maar in de vormpjes laten zitten.

Garnering:

Versier de ontbijttaartjes met de fruitstukjes. Ik heb er ook een paar sprinkels op gedaan.

Variaties:

Uiteraard kan je eindeloos variëren met de ingrediënten van de ontbijttaartjes. Je zou bijvoorbeeld granola of muesli kunnen gebruiken in plaats van havermout. En je zou ook yoghurt, kwark, skyr of ijs erbij en/of er op kunnen doen. Je kan ook ander fruit nemen. Verschillende soorten fruit of maar 1 soort. Wat jij lekker vindt.

Ik at er de rest van de citroenkwarkpudding en nog wat stukjes fruit bij. En na even aarzelen at ik ook het vierde ontbijttaartje nog op, dat niet op de foto staat.