Koffieijscoupe met Overnight Oats en Chiapudding

31-05-2020

Ik heb in het recept van deze koffieijscoupe de hoeveelheden vermeld die ik gebruikt heb. Maar ik eet veel. Heel veel. Voor de meeste mensen is de helft van het koffieyoghurtijs wel genoeg. En de helft van het havermout. Ik weeg zelf trouwens mijn havermout nooit af. Ik neem 8 ½ eetlepel. Dat is ongeveer 75 gram.

Ingrediënten:

  • 500 gram koffieyoghurt         
  • 75 gam havermout
  • een flinke scheut amandelmelk
  • 1 eetlepel chiazaad
  • een flinke scheut water
  • 3 medjouldadels
  • 2 handjes aardbeien
  • 1 banaan
  • eventueel wat sprinkels

Wat heb je nog meer nodig:

  • glas, kom, bak, pot of schaal
  • lepel
  • mes
  • snijplank
  • koelkast
  • diepvriezer
  • nog een bak of iets dergelijks om de havermout in te weken
  • nog een kommetje of iets dergelijks om het chiazaad in te wellen
  • eventueel keukenweegschaal
  • eventueel magnetron

Voorbereiding:

Doe de koffieyoghurt een paar uur in de diepvriezer totdat er koffieyoghurtijs ontstaan is. Haal het een minuut of 10 eerder dan dat je het nodig hebt uit de diepvriezer, zodat het iets zachter wordt. Is het nog te hard naar je zin? Zet het dan 1 of 2 minuten in de magnetron.

Zo maak je het:

  1. Doe de havermout in de bak.
  2. Giet er een scheut amandelmelk overheen. Net zoveel als nodig is om alle havermout te weken.
  3. Roer het amandelmelk goed door de havermout.
  4. Doe het chiazaad in een kommetje met water en laat het wellen tot het er gelei-achtig uitziet. Dit zal na een minuut of 5 wel gelukt zijn.
  5. Doe de chiagelei bij het havermoutmengsel.
  6. Snijd de dadels in stukjes.
  7. Doe de dadels bij het mengsel.
  8. Roer het mengsel goed door.
  9. Verdeel de overnight oats met chiapudding die je zojuist gemaakt hebt over de bodem van het glas, kom, bak, pot of schaal.
  10. Snijd de aardbeien in stukjes.
  11. Verdeel de aardbeienstukjes over de overnight oats/chiapudding.
  12. Pel de banaan en snijd deze in stukjes.
  13. Verdeel de bananenstukjes over de aardbeienstukjes.
  14. Als het goed is, heb je op dit punt het koffieijs al uit de diepvriezer gehaald. Zo niet, doe het dan alsnog.
  15. Verdeel het koffieijs over de bananenstukjes.

Garnering:

Garneer het koffieijs eventueel met sprinkels.

Variaties:

Uiteraard kan je met dit recept eindeloos variëren. In plaats van havermout kan je muesli, granola, ontbijtgranen, quinoa of wat dan ook gebruiken. Je kan de chiagel en/of de dadels weglaten. Je kan ander fruit nemen of meer verschillende soorten. In plaats van amandelmelk kan je elke andere melk gebruiken of water of een vruchtensap. In plaats van koffieyoghurtijs zou je ijs van elke smaak waar je zin in hebt kunnen maken. Of zonder smaakje. Of kwark of skyr kunnen gebruiken. Dat kan je ook prima bevriezen. Je kan ook nog andere dingen toevoegen. Een handje noten bijvoorbeeld. Of chocoladestukjes.