Kersen Crumble Griekse Yoghurttaart

16-06-2020

Dit ontbijtje had een cheesecake moeten worden. Ik had al kersenkwark in huis. Dacht ik. Maar toen ik het gebruiken ging, bleek het kersen Griekse yoghurt te zijn. Dus is het een yoghurttaart in plaats van een cheesecake geworden.

Dit recept is genoeg voor 2 porties. Maar ik ga het morgen in 1 keer opeten.

Ingrediënten:

Crumble:

  • 75 gram muesli                       
  • 4 suikervrije kokosrotsjes ofwel kokosmakroontjes  
  •  1 eetlepel kokosolie
  • flinke scheut calorieloze salty caramelsaus                

Kersen Griekse yoghurtlaag:

  • 500 gram kersen Griekse yoghurt
  • 3 blaadjes gelatine
  • een paar scheutjes water

Garnering:

  • een paar kersen

Wat heb je nog meer nodig:

  • 1 glas of 2 glazen
  • koelkast
  • bakplaat, ovenplaat of braadslede
  • spatel of pollepel
  • lepel
  • pan
  • fornuis
  • mengkom, bak of schaal
  • kommetje, bakje of schaaltje
  • oven
  • keukenweegschaal

Zo maak je het:

Crumble:

  1. Verwarm de oven een kwartier voor op 180 graden.
  2. Weeg de muesli.
  3. Leg de muesli op de bakplaat.
  4. Breek de suikervrije kokosrotsjes of kokosmakroontjes in grove stukjes.
  5. Giet een flinke scheut calorieloze salty caramelsaus op de muesli en de kokosmakroontjes.
  6. Smelt de kokosolie in de pan.
  7. Roer de kokosolie goed door de muesli, kokosmakroontjes en de salty caramelsaus.
  8. Zet de bakplaat in de oven.
  9. Bak het geheel tot het goudbruin is. Dat zal ongeveer een kwartier duren.
  10. Haal de bakplaat met de nu ontstane crumble uit de oven.
  11. Laat de crumble goed afkoelen.
  12. Verdeel de crumble over de bodem van het glas of de glazen.

Kersen Griekse yoghurtlaag:

  1. Laat de gelatineblaadjes weken in het kommetje, bakje of schaaltje tot ze zacht zijn. Dat zal ongeveer 10 minuten duren.
  2. Verwarm 2 eetlepels kersen Griekse yoghurt in de pan. Los de gelatine hier in op.
  3. Schep de rest van de kersen Griekse yoghurt in de mengkom, bak of schaal.
  4. Roer het gelatinemengsel hier doorheen.
  5. Verdeel het mengsel over de crumble in het glas of de glazen.
  6. Zet het glas of de glazen in de koelkast.
  7. Laat het glas of de glazen minstens een uur in de koelkast tot de yoghurtlaag goed opgesteven is.
  8. Haal het uit de koelkast.

Garnering:

  1. Garneer de crumble yoghurttaart met een paar kersen.

Variaties:

Je kan naar hartelust variëren met de ingrediënten en het fruit. Je zou in plaats van muesli havermout, granola, ontbijtgranen of stukjes knäckebröd kunnen gebruiken. Je zou andere suikerloze koekjes kunnen gebruiken of je zou ze kunnen weglaten. In plaats van kokosolie kan je ook andere olie gebruiken of je kan het weglaten. In plaats van calorieloze salty caramelsaus kan je ook een andere zoete calorieloze saus gebruiken. Of je gebruikt honing of een honingvervanger. In plaats van kersen Griekse yoghurt kan je een andere smaak Griekse yoghurt gebruiken of Griekse yoghurt zonder smaakje of kwark met of zonder smaakje. In dat geval is het geen yoghurttaart maar een kwarktaart of cheesecake. Of je gebruikt een roomkaas of Skyr. In beide gevallen is het dan ook een cheesecake in plaats van een yoghurttaart. In plaats van kersen kan je ook ander fruit erbij eten.