Frambozen Cheesecake met Havermout en Toffeesaus

12-06-2020

Door de toevoeging van havermout en een calorieloze toffeesaus (gemaakt van stevia) aan de bodem, kwark aan de bovenlaag en fruit als topping zijn deze cheesecakes uitermate geschikt als gezond en heerlijk ontbijtje. Heel goede voedingsstoffen er in en heel weinig calorieën.

Deze cheesecakes heb ik in kookringen gemaakt. Die zijn heel handig: je snijdt de cheesecakes heel makkelijk en snel los uit de ringen.

Het recept is genoeg voor ongeveer 2 porties.

Ingrediënten:

Bodem:

  • 75 gram havermout
  • 8 suikerloze sesam-vanillebiscuitjes                      of biscuitjes naar keuze
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie
  • een flinke scheut calorieloze toffeesiroop gemaakt van stevia of andere zoete saus
  • een scheutje water
  • 2 handen pecannoten
  • olie of boter 

Kwarklaag:

  • 500 gram romige kwark met framboos-cheesecake-smaak
  • 3 blaadjes gelatine
  • een paar scheutjes water

Garnering:

  • frambozen                          hoeveelheid naar keuze

Wat heb je nog meer nodig:

  • oven
  • koelkast
  • 3 kookringen of 1 of meer springvormen
  • braadslede of dichte ovenplaat
  • keukenmachine   
  • keukenweegschaal  
  • mes
  • eetlepel
  • dessertlepel
  • pan
  • fornuis
  • kommetje
  • spatel of pollepel
  • kwastje
  • bord
  • mengkom, schaal of kom

Zo maak je het:

Bodem:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de havermout in de keukenmachine.
  • Doe de biscuitjes erbij.
  • Voeg de pecannoten toe.
  • Giet een scheut toffeesiroop erbij.
  • Giet er een scheutje water bij.
  • Smelt de kokosolie in de pan op het fornuis.
  • Giet de kokosolie in de keukenmachine.
  • Mix alles goed. Ik heb het niet zo lang gemengd, want ik wilde de pecannoten in grove stukjes hebben.
  • Zet de kookringen in een braadslede of op een dichte ovenplaat.
  • Doe het mengsel in de kookringen of springvorm en druk het goed aan met een lepel of je vingers.
  • Zet de kookringen met inhoud in de braadslede of op de ovenplaat in de oven.
  • Bak deze cheesecakebodems ongeveer 20 minuten.
  • Haal de cheesecakebodems uit de oven. Laat ze wel in de vormen.
  • Laat de bodems afkoelen.

Kwarklaag:

  1. Week de gelatineblaadjes ongeveer 10 minuten in een kommetje met wat water tot ze zacht zijn.
  2. Verwarm 2 eetlepels van de kwark in de pan op het fornuis en los de gelatine hierin op. Blijf goed roeren.
  3. Doe de overige kwark in een mengkom, kom of schaal.
  4. Roer de kwark met de opgeloste gelatine er goed doorheen.
  5. Verdeel de kwark over de cheesecakebodems in de kookringen of springvorm.
  6. Zet het geheel in de koelkast.
  7. Laat de kwarklaag goed opstijven. Dit zal ongeveer een uur duren.
  8. Haal de cheesecake uit de koelkast.
  9. Zet de kookringen of springvormen op een bord.
  10. Snijd heel voorzichtig een cheesecake uit zijn vorm door met een mes in de rondte te snijden langs de buitenkant van de cheesecake en door daarna heel voorzichtig de vorm te schudden, totdat de cheesecake los is.
  11. Herhaal dit bij de andere cheesecakes.

Garnering:

  1. Snijd een paar frambozen in de lengte door.
  2. Versier de cheesecakes en/of het bord ermee.
  3. Prak de frambozen in de schoongemaakte pan.
  4. Verwarm ze met een scheutje water. Blijf hierbij goed roeren tot er een saus ontstaan is.
  5. Sprenkel de nu ontstane frambozensaus met een dessertlepel over de kwarklagen.

Decoraties:

Decoreren is niet nodig. Ik heb het wel gedaan, aangezien ik dat leuk vond voor de foto. Ik heb 3 roze nepbijen ter decoratie gebruikt.

Variaties:

Uiteraard kan je met dit recept eindeloos variëren. In plaats van havermout zou je muesli, granola of andere ontbijtgranen kunnen nemen. Je zou ook andere koekjes kunnen nemen of deze weglaten. In plaats van kokosolie kan je ook andere olie of boter gebruiken. Je zou het ook weg kunnen laten. In plaats van toffeesiroop kan je ook een andere zoete saus of honing of honingvervanger gemaakt van stevia gebruiken. In plaats van pecannoten kan je ook andere noten gebruiken of een notenmix of ze weglaten. Het scheutje water zou je ook kunnen weglaten. Ik heb het erin gedaan om de havermout te weken, maar dat hoeft niet perse. In plaats van de kwark met framboos-cheesecake-smaak zou je elke andere kwark kunnen nemen, met of zonder smaakje. Je kan ook yoghurt of skyr gebruiken, maar dan is het uiteraard geen cheesecake meer.  En in plaats van frambozen kan je elk fruit nemen waar je zin in hebt, of verschillende soorten.

Wat ik met 1 portie van de Zebra Appelkwarktaart die ik 7 juni gemaakt heb gedaan heb is ook een heel goed en heerlijk idee: ik had die portie ingevroren, maar niet ontdooid. Ik heb hem alleen even een half uurtje eerder dan ik hem op ging eten uit de diepvriezer gehaald om hem iets zachter te maken. Dit kan je ook met deze cheesecake doen. Je hebt dan razend snel een ijstaartje gemaakt! En eigenlijk vind ik dat nog lekkerder. 

Wil je het recept van de Zebra Appelkwarktaart die ik 7 juni gemaakt heb zien? Klik dan HIERONDER: