Diagonale Overnight Oats Chiapudding

21-07-2020

Deze pudding in 2 diagonale lagen is supersimpel te maken. Maar het kost wel veel tijd. Dat is wachttijd, want allebei de lagen moeten om de beurt een paar uren in de koelkast opstijven. Voor de rest valt de bereidingstijd reuze mee. Het ziet er moeilijker uit om te maken dan dat het in werkelijkheid is. Als je het recept goed volgt, dan zal het zeker lukken. Ik zal ook op een foto laten zien hoe je zo'n diagonale laag maakt en hoe je ze allebei maakt. Ik heb hiervoor hetzelfde glas gebruikt als dat je op de foto ziet, maar ik heb het gevuld met tomatensap in plaats van met de pudding van de foto. Want de pudding heb ik vanochtend opgegeten.

Dit recept is genoeg voor 2 porties. Maar ik heb het in 1 keer helemaal opgegeten. Neem voor 1 portie gewoon een kleiner glas en ongeveer de helft van alle ingrediënten.

Ingrediënten:

De witachtige laag

  • 75 gram havermout
  • 450 gram Griekse stijl yoghurt met kersensmaak
  • 2 eetlepel chiazaad
  • een paar eetlepels water
  • 4 blaadjes witte gelatine

Ingrediënten:

De rode laag

  • rode bessen  hoeveelheid naar keuze
  • kersen            hoeveelheid naar keuze
  • ½ zakje calorieloze Jellypuddingpoeder met kersensmaak
  • een paar eetlepels water
  • 3 blaadjes gelatine

Wat heb je nog meer nodig:

  • glas
  • keukenmachine
  • pan
  • fornuis
  • 2 kommetjes, bakjes of schaaltjes
  • lepel
  • mes
  • mengbak
  • koelkast
  • een beetje zwaar levensmiddel dat zich bijvoorbeeld in de koelkast bevindt
  • keukenweegschaal

Zo maak je het:

De witachtige laag

Opmerking:

Waarschijnlijk is het verwarrend, dat de laag op de foto hieronder rood is, terwijl het om de witachtige laag gaat! Ik heb dit gedaan, omdat rood duidelijker te zien is dan wit, denk ik.

  1. Leg 4 blaadjes witte gelatine in een bakje, kommetje of schaaltje.
  2. Schenk er een paar eetlepels water overheen. Zorg dat de blaadjes goed onder water blijven. Haal ze eruit zodra ze zacht zijn geworden. Dat zal na ongeveer 10 minuten gebeurd zijn.
  3. Weeg tijdens het wachten de havermout.
  4. Doe de havermout in de mengkom.
  5. Schenk de Griekse stijl yoghurt met kersensmaak erbij.
  6. Schep het chiazaad in het kommetje, bakje of schaaltje.
  7. Roer er een paar eetlepels water doorheen.
  8. Voeg het chiazaad erbij zodra het gelei-achtig geworden is. Dat zal na ongeveer 5 minuten gebeurd zijn.
  9. Doe het in de keukenmachine.
  10. Leg de gelatine in de pan.
  11. Schenk er een paar eetlepels water bij.
  12. Verwarm het in het water tot het goed opgelost is.
  13. Schenk de opgeloste gelatine in de keukenmachine bij het havermoutmengsel.
  14. Mix het heel goed tot het mengsel mooi glad is.
  15. Laat het goed afkoelen.
  16. Giet het mengsel in het glas.
  17. Leg het glas schuin in de koelkast. De vloeistof moet tot aan de bovenrand komen. Ik heb het in de deur van de koelkast gedaan, omdat daarin een hoger en een lager gedeelte is. Althans in die van mij. Ik hoop ook in die van jou. Leg de bovenkant van het glas op de hoge kant. Zet er een zwaar genoeg levensmiddel tegenaan aan de achterkant van het glas, zodat het glas heel goed op zijn plek blijft. Op de foto hieronder heb ik een reconstructie gemaakt van hoe ik het gedaan heb. In deze reconstructie heb ik het glas met tomatensap gevuld. En als gewicht om het glas op zijn plek te houden heb ik de bak met kersen die ik over had gebruikt. Maar voor de pudding had ik een pakje roomkaas gebruikt. Je kan het glas uiteraard ook op een andere plek in de koelkast schuin neerzetten, als je er dan maar goed voor zorgt dat het niet weg schuift. Dus dan zou je er ook aan de voorkant iets tegenaan kunnen zetten en eventueel ook aan de zijkanten. Op de foto hieronder is in ieder geval goed te zien hoe de stand van het glas moet zijn.
  18. Haal het glas uit de koelkast als de witachtige puddinglaag goed stijf is geworden. Dat zal minstens een uur wachten worden.

De rode laag

  1. Haal het glas uit de koelkast als de witachtige puddinglaag goed stijf is geworden.
  2. Bij mij was het nodig om de binnenkant van het glas eerst schoon te maken. Ik heb met een mes eerst het glas zo goed mogelijk schoongemaakt en daarna heb ik het met vochtig keukenpapier verder schoon geveegd en ik heb het daarna met droog keukenpapier droog geveegd. Want je wil geen smoezelige binnenkant van je glas hebben. Ik neem aan dat het bij jou ook nodig zal zijn om het glas schoon te maken, voordat je de rode laag er in aanbrengt.
  3. Leg 3 blaadjes gelatine in een bakje, kommetje of schaaltje.
  4. Schep er een paar eetlepels water bij. Zorg ervoor dat de gelatine goed onder water blijft.
  5. Laat de gelatineblaadjes zacht worden. Dit zal na ongeveer 10 minuten gebeurd zijn.
  6. Haal de gelatineblaadjes uit het water.
  7. Leg ze in de pan.
  8. Schenk er een paar eetlepels water bij.
  9. Verwarm de blaadjes al roerende in het water tot ze er in opgelost zijn.
  10. Maak de keukenmachine schoon.
  11. Rits de rode bessen.
  12. Doe de rode bessen in de keukenmachine..
  13. Haal de pitten uit de kersen.
  14. Doe de kersen in de keukenmachine.
  15. Schenk de opgeloste gelatine door dit fruitmengsel.
  16. Strooi de calorieloze jellypuddingpoeder in de pan.
  17. Schenk er een paar eetlepels water bij.
  18. Verwarm het en roer het goed, totdat het een glad mengsel is.
  19. Giet het jellymengsel in de keukenmachine.
  20. Mix de bessen, de kersen, het jellymengsel en de in water opgeloste gelatine tot het mengsel goed glad is.
  21. Laat het goed afkoelen.
  22. Giet het voorzichtig op de witachtige laag.
  23. Let op: Zet het rechtop in de koelkast.
  24. Laat de rode laag goed opstijven. Dit zal minstens een uur duren.
  25. Haal de pudding uit de koelkast.

Variaties:

Uiteraard kan je naar hartenlust variëren met de ingrediënten. Je kan deze pudding ook met alleen maar 2 vloeistoffen maken zonder iets erin te doen of je kan bijvoorbeeld yoghurt, kwark, pudding, vla of smoothies ervoor gebruiken. Of van alles mengen, wat jij wil. En je kan er ook van alles aan toevoegen waar je zin in hebt en/of wat je in huis hebt. Je doet er gewoon weer gelatine bij zoals beschreven is in het recept en je werkt alles af zoals in het recept beschreven is. Je kan er ook nog van alles bij eten. Je kan er bijvoorbeeld cruesli, muesli, havermout, fruit, noten, granola en/of chocolade bij eten. Je kan het ernaast of er bovenop leggen.