Chai Tea Latte met Overnight Oats

09-08-2020

Ik kwam laatst in een kookboek een Chai tea latte tegen en toen dacht ik: daar kan ik mooi een ontbijt van maken! Ik roer er gewoon havermout doorheen en laat het afkoelen en zet het de hele nacht in de koelkast, dan is het opeens een overnight oats geworden. Ik heb vandaag daarvoor amandelmelk, kardemom en Chai tea theezakjes gekocht. De rest had ik al in huis. Maar toen ik thuis kwam, realiseerde ik me pas dat ik nog een pot Chai Tea Mix had staan. Dus die heb ik gebruikt in plaats van al die losse kruiden. De kardemom moet ik dan maar een andere keer gebruiken.


Chai betekent thee, dus eigenlijk is het dubbelop om Chai tea of thee te schrijven. Maar dat is goed voor de zoekmachines, mensen zoeken vaker op tea of thee dan op Chai. Oorspronkelijk is de Chai een Indiase thee. Maar het woord Chai is al heel lang in heel veel landen het woord voor thee.

In chai zit: zwarte thee, een zoetmiddel en kruiden. De meest gebruikelijke kruiden zijn: kaneel, kardemom, kruidnagel, gember, peper en steranijs. Latte betekent melk, dus voor een Chai tea latte komt er ook nog melk bij.

Dit recept is genoeg voor 2 porties. Maar ik ga het morgenochtend helemaal opeten.

Ingrediënten:

 • 75 gram havermout   Minder kan natuurlijk ook.
 • amandelmelk     Hoeveelheid naar keuze.
 • 1 eetlepel Chai tea mix
 • honing of calorieloze honingvervanger gemaakt van stevia      Hoeveelheid naar keuze
 • 2 theezakjes Chai tea

Wat heb je nog meer nodig:

 • glas
 • pan
 • fornuis
 • spatel of pollepel
 • lepel

Zo maak je het:

 1. Giet de amandelmelk in de pan.
 2. Doe de Chai tea mix in de pan.
 3. Breng dit al roerend aan de kook.
 4. Haal het van het fornuis af.
 5. Doe de theezakjes in het mengsel en laat het minstens 5 minuten trekken.
 6. Laat de Chai tea latte goed afkoelen.
 7. Roer de havermout erdoorheen.
 8. Roer de honing of calorieloze honingvervanger erdoorheen. Mijn honingvervanger is helaas op, daarom heb ik echte honing gebruikt.
 9. Zet de Chai tea latte overnight oats minstens een uur in de koelkast. Normaal gesproken laat je het de hele nacht in de koelkast staan, daarom heet het overnight oats.

Variaties:

In plaats van Chai tea mix kan je natuurlijk de losse kruiden gebruiken die bij Chai tea horen. In plaats van amandelmelk kan je een andere melk gebruiken. In plaats van Chai tea theezakjes kan je ook losse zwarte thee gebruiken. In plaats van havermout kan je er ook muesli, granola of andere ontbijtgranen doorheen roeren. Of je roert er niets doorheen, dan heb je gewoon een Chai tea latte. In plaats van met honing of calorieloze honingvervanger kun je ook iets anders zoets erdoorheen doen, waar je zin in hebt. Ik zou het niet zonder iets zoets eten. Dat heb ik geprobeerd en dat vond ik niet lekker. Maar eerlijk gezegd heb ik er denk ik ook te veel Chai tea mix in gedaan, want het smaakte nogal sterk. Maar met de honing er in vond ik het wel lekker. Ik ga het straks als ontbijt eten, maar ik heb het natuurlijk wel even geproefd.