Avocado Cheesecake met Pistachesmaak

25-08-2020

Een paar dagen geleden heb ik veel flesjes met druppels gemaakt van stevia gekocht. Het zijn druppels met allerlei smaakjes om allerlei gerechtjes mee te zoeten. Ik heb al een ontbijtgerechtje met boterkoeksmaak gemaakt. Dat is geweldig: het gerechtje smaakt in dit geval echt naar boterkoek, maar het is wel calorieloos! En voor deze cheesecake heb ik pistachesmaak gebruikt. En het smaakt precies naar pistache, maar het is ook calorieloos.

Deze cheesecake is genoeg voor 1 of 2 porties.  Ik heb hem helemaal opgegeten.

Ingrediënten:

Bodem:

  • 75 gram havermout
  • een paar eetlepels gesmolten kokosolie
  • 3 medjouldadels
  • een paar eetlepels honing of honingvervanger gemaakt van stevia
  • Boter, olie of bakspray.

Cheesecakelaag:

  • 1/2 avocado
  • 1/2 pakje roomkaas light
  • een paar druppels stevia pistachesmaak
  • 3 blaadjes gelatine
  • water

Garnering:

  • een paar aardbeien
  • 1 blauwe bes
  • een paar citroenschijfjes

Wat heb je nog meer nodig:

  • bord
  • oven
  • fornuis
  • keukenweegschaal
  • keukenmachine
  • mes
  • snijplank
  • pan of magnetronbestendige bak, kom of schaal
  • kommetje, bakje of schaaltje
  • springvormpje
  • koelkast
  • mengkom

Zo maak je het:

Bodem:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Weeg de havermout.
  3. Doe het in de mengkom.
  4. Smelt de kokosolie in de pan of in de magnetron.
  5. Giet het in de mengkom.
  6. Snijd de medjouldadels in kleine stukjes.
  7. Doe ze in de mengkom.
  8. Doe de honing of honingvervanger in de mengkom.
  9. Roer het geheel goed.
  10. Vet de bodem van de springvorm in met boter, olie of bakspray.
  11. Doe het mengsel in de springvorm.
  12. Druk het goed aan met je vingers of een lepel.
  13. Zet het in de oven.
  14. Bak de bodem ongeveer 20 minuten tot hij goudkleurig is.
  15. Haal de springvorm met bodem uit de oven.
  16. Laat de bodem goed afkoelen buiten de koelkast.

Cheesecakelaag:

  1. Doe de gelatine in het kommetje, schaaltje of bakje.
  2. Doe er zoveel water bij dat de gelatine onder water is.
  3. Laat het weken tot het zacht is. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  4. Pel de avocado en haal de pit er uit.
  5. Snijd de avocado in stukken.
  6. Doe de stukken in de keukenmachine.
  7. Doe de roomkaas light in de keukenmachine.
  8. Doe een paar druppels pistachesmaak gemaakt van stevia in de keukenmachine.
  9. Doe een scheut water in de pan.
  10. Verwarm het water.
  11. Los de gelatine in het water op door te blijven roeren.
  12. Giet de gesmolten gelatine in de keukenmachine.
  13. Mix het geheel goed tot het glad en egaal is.
  14. Proef het mengsel even. Misschien wil je er nog wat druppels pistachesmaak bij doen.
  15. Verdeel het mengsel over de afgekoelde bodem in de ringvorm.
  16. Maak de bovenkant glad en gelijk.
  17. Zet de ringvorm met inhoud een paar uur in de koelkast tot de cheesecakelaag goed stijf is geworden. Ik heb het de hele nacht er in laten staan.
  18. Haal de cheesecake uit de koelkast.
  19. Haal de cheesecake van de bodem van de springvorm af als dit lukt zonder de bodem stuk te maken. Ik hem hem er voor de zekerheid op laten staan.
  20. Zet hem op een bord.

Garnering:

  1. Verwarm het fruit ongeveer 1 minuut in de magnetron of in een pan tot er sap uit komt.
  2. Drapeer het fruit op en/of om de cheesecake.
  3. Sprenkel het vruchtensap op en/of om de cheesecake.