Apple Brown Betty met Limoensaus

28-07-2020

De Apple Brown Betty stamt uit Amerika.  Het oorspronkelijke recept verscheen voor het eerst in 1864. Er zijn heel veel variaties mogelijk. Dit is mijn versie:

Ingrediënten:

  • 5 boterhammen
  • 100 gram roomboter
  • 4 appels
  • 1 citroen of kant en klare citroenrasp  Ik heb kant en klare gebruikt
  • ongeveer 100 gram calorieloze donkere basterdsuiker-vervanger
  • 1 eetlepel kaneel
  • nootmuskaat       Hoeveelheid naar keuze
  • 500 gram Griekse yoghurt
  • limoensap
  • zout

Broodlagen:

  • 5 boterhammen
  • 100 gram boter

Crumble:

  • ongeveer 70 gram calorieloze donkere basterdsuiker-vervanger
  • 1 eetlepel kaneel
  • nootmuskaat                          Hoeveelheid naar keuze

Limoensaus:

  • limoensap
  • Griekse yoghurt
  • 30 gram calorieloze donkere basterdsuiker-vervanger
  • zout
  • nootmuskaat

Appellagen:

  • 4 appels

Limoensap

  • limoensap

Wat heb je nog meer nodig:

  • oven
  • mes
  • eventueel een rasp
  • bakplaat, ovenplaat, ovenbestendige bakvorm of braadslede
  • lepel
  • grote mengkom, grote bak of grote schaal
  • 2 kommen, bakken of schalen
  • pan of magetronbakje
  • fornuis of magnetron

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Breek het brood in kleine stukjes.
  3. Doe de broodstukjes in de kom, bak of schaal.
  4. Smelt ongeveer 100 gram roomboter in de magnetron of in de pan.
  5. Schenk het gesmolten boter of de broodstukjes heen.
  6. Appels wassen, klokhuis verwijderen en in stukjes snijden.
  7. Rasp de citroen (of gebruik kant en klare citroenrasp) in een kom. Ik heb kant en klare citroenrasp gebruikt. Met suiker. Ik eet veel liever geen toegevoegde suiker, maar ik had het al heel lang in huis en ik wilde het ook niet weggooien. Maar het was wel superlekker!
  8. Doe 70 gram calorieloze basterdsuiker erbij.
  9. Doe de kaneel erbij.
  10. Doe er nootmuskaat bij. Ik heb best veel nootmuskaat gebruikt, want dit geeft de appeltaart een heerlijke, aparte smaak.
  11. Roer alles heel goed door, totdat het een egale massa is.
  12. Vet de bakplaat, ovenplaat, ovenbestendige bakvorm of braadslede goed in.
  13. Verdeel een derde van de broodstukjes over de bakplaat.
  14. Verdeel de helft van de appelstukjes over de broodstukjeslaag.
  15. Verdeel de helft van het calorieloze basterdsuikermengsel over de appelstukjeslaag.
  16. Doe daarop weer een laag van een derde broodstukjes.
  17. Verdeel daaroverheen de rest van de appel.
  18. Doe daar de rest van het calorieloze basterdsuikermengsel overheen.
  19. Verdeel hier de rest van de broodstukjes overheen.
  20. Sprenkel een paar scheutjes limoensap over de nog te bakken appeltaart heen.
  21. Dek het geheel af met aluminiumfolie.
  22. Bak de appeltaart ongeveer 30 minuten.
  23. Verwijder de aluminiumfolie.
  24. Bak de appeltaart nog ongeveer 30 minuten.
  25. Ondertussen de Griekse yoghurt in een kom, bak of schaal doen.
  26. Voeg er ongeveer 30 gram calorieloze basterdsuiker aan toe.
  27. Voeg er een scheut limoensap aan toe.
  28. Breng het op smaak met een snufje zout.
  29. Breng het op smaak met nootmuskaat.
  30. Roer dit geheel goed door, totdat er een egale saus ontstaan is.
  31. Giet de saus eroverheen zodra de appeltaart gebakken is.